Select Page
Parga Reseguide

Parga reseguide

Parga är det perfekta resmålet för den som vill kombinera sol och bad med shopping, trevliga restauranger och uteserveringar vid vattnet. Området kring staden är kuperat så man får räkna med en del backar i och kring staden.

Den gamla delen av Parga består av trånga gränder med små butiker och restauranger  vilket ger en mysig atmosfär och passar perfekt efter en dag på stranden. Nere vid piren öppnar staden upp sig till en gågata längst med vattnet kantad som är av restauranger och barer.

En timmes bilresa nordväst om staden Preveza i Grekland ligger den lilla staden Parga som med sin mysiga atmosfär blivit en favorit bland svenska resenärer som besöker landet. Staden har endast fyratusen invånare vilket ger den en personlig och familjär atmosfär.

Staden ligger längst med vattnet och erbjuder en kombination av sol och badsemester med trevlig shopping och restauranger med lokala specialiteter.

Pargas stränder

Den största och mest välbesökta stranden vid Parga är Valtos Beach som ligger på baksidan av staden. Som tur är finns det en väg mellan stranden och staden som går  längst med en sluttning upp på en höjd med fantastisk utsikt över området. Här ligger även en gammal fästning som är väl värt ett besök.

Längst med Valtos Beach ligger ett fåtal större resorter och här är det mesta uppbyggt för turister och på stranden står solstolar och parasoll uppstaplade för resorternas gäster. Det finns även vattenaktiviteter som bland annat vattenskidor, gummiring och parasailing. Stranden storlek gör att det finns gott om plats och man slipper trängas på stranden.

Det finns inte så mycket mer än resorter vid stranden och förutom ett par mindre mini marts så blir det naturligt att man äter på resorten man bor. Därför får man nästan räkna med att man tar sig till Parga ett par gånger om dagen för ett ökat utbud av restauranger och butiker.

Den andra populära stranden ligger i Parga, den är mindre och mer stenig än Valtos Beach. Det blir lätt trångt vid stranden, även här finns det solstolar att hyra och den största fördelen är att man bara har några meter till restauranger och shopping.

Det finns även en tredje strand i Parga som heter Krioneri Beach. Stranden är betydligt mindre än de två andra och består snarare av mindre stenar än sand. Stranden har en lugn och avslappnad atmosfär och passar utmärkt för den som vill komma undan lite.

Saker att göra i Parga

Parga i sig har ett begränsat utbud av sevärdheter och aktiviteter men ett par saker man inte får missa under sitt besök i staden är Castle of Parga som ligger på höjden mellan Parga och Valtos Beach.

Här finns ett mysigt café som serverar enklare måltider, glass och våfflor. Samtidigt har man en fantastisk utsikt över området. En bit ut i vattnet utanför Parga ligger en liten ö med en vacker kyrka som också är väl värt ett besök.

Kan man tänka sig att göra en heldagsutflykt finns även turer till bland annat Albanien och Korfu för att uppleva mer av området kring Parga. Eller så väljer man att besöka charmiga Paxos en bit utanför Pargas kust.

Boende i Parga

De flesta som besöker Parga gör det via en researrangör som Ving och Apollo fördelen med dessa resor är att de ofta är väl genomtänka från du kliver på flyget i Sverige till du kommer fram till hotellet, hotellen håller oftast en bra standard och personalen är serviceinriktat.

Vanligast är att man antingen bor i Parga eller vid Valtos Beach. Vi rekommenderar att om man vill ha nära till restauranger och shopping bör man välja Parga medan om man föredrar sol och badsemester bör man satsa på att hitta ett hotell vid Valtos Beach.

Men man kan även välja att bo i Parga under en längre tid och det finns ett flertal olika alternativ för långtidboende. Förutom att använda sig av tjänster som Airbnb och Wimdu rekommenderar vi att man bokar några nätter på ett hotell för att sedan besöka boendet personligt för att få en förhandsvisning samt att få en känsla för hur området kring boendet är.

Fler reseguider