Hvar Reseguide

Hvar reseguide

Sol och bad, klapperstensstränder och en anrik historia. Ön Hvar utanför Splits kust är ett av Kroatiens populäraste resmål och hit kommer turister från hela världen för att sola vid de vackra stränderna. Samtidigt finns ett gott utbud av aktiviteter på ön som till exempel cykla, snorkla eller besöka öns stad för lite shopping.

Belägen i Adriatiska havet en bit sydväst om Split längs den dalmatiska kusten ligger ön Hvar. Ön som är en av de mest solsäkra platserna i Kroatien lockar turister från hela världen och mycket på ön kretsar kring just sol och bad. Öns största stad heter Hvar och har ca 4000 invånare.

Hvar karaktäriseras av de medeltida byggnaderna, det kristallklara vattnet och de många lavendel- och rosmarinfälten. Något man inte får missa är att prova är den lokala specialiteten lavendelhonung som tillverkas på ön.

Platser att besöka

Hvar Stad

Hvar Stad ligger vid kusten på öns västra sida är öns största stad med ca 4000 invånare och det är också här öns bästa shopping finns. Förutom att gå och strosa i stadens butiker kan man även slå sig ner vid ett av de trevliga caféerna i staden och bara insupa atmosfären i staden.

I centrala Hvar ligger även stadens hamn där man kan gå och titta på båtarna som ligger förtöjda eller boka en dagsutflykt till de närliggande öarna.

Jesla

Jesla ligger centralt på hvars norra del och är en av de mindre orterna på ön. Här finns endast ett fåtal restauranger och hotell som lätt blir fullbokade under högsäsongen så det gäller att boka sitt boende i tid om man vill bo vid Jesla. Annars passar byn utmärkt som en dagsutflykt från Hvar eller Stari Grad.

Det finns ingen direkt strand i Jesla utan man badar från betongblock, väl i vattnet är det dock sandbotten.

Vrboska

Vrboska ligger en kortare biltur nordväst om Jesla och är en lugn fiskeby med ett fåtal restauranger och butiker. Tack vare sina många broar har orten fått namnet Little Venice. Vrboska passar utmärkt som en dagsutflykt från till exempel Hvar och Stari Grad.

Stari Grad

Stari Grad längst in i en vik på Hvars nordvästra sida och det är hit man kommer med färjan från Split på fastlandet. Precis som vid de andra orterna på ön kretsar mycket i Stari Grad kring stadens hamn där man kan gå och strosa bland butiker och restauranger. Orten passar även bra som utgångspunkt för att åka på aktiviteter och utflykter runt om på Hvar.

Saker att göra på Hvar

Även om mycket kretsar kring sol och bad på Hvar finns det även ett gott utbud av aktiviteter och utflykter att göra på ön. Något som är populärt är att hyra cyklar och utforska ön på egen hand.

För den som trivs mer i vattnet finns det flera trevliga snorklingsturer att boka in sig på. Annars kan man även göra dagsutflykter till de populära städerna Split och Dubrovnik på fastlandet.

Hotell på Hvar

Hvar har ett relativt stort utbud av hotell och de flesta finns i Hvar stad. Priserna på boendet i Hvar är något dyrare än på andra platser i Kroatien tack vare den stora efterfrågan på boende. För att säkerställa att man får den standaren man vill ha bör man boka sitt boende i tid, framför allt under högsäsongen då många av hotellen på ön blir fullbokade.

Ta sig till ön

Hvar har ingen egen flygplats och det lättast sättet att ta sig till Hvar är genom att flyga till Split på fastlandet och tar färjan över till Stari Grad som tar ca en timme. Det går även att ta sig till Hvar från Ancona i Italien.

Fler reseguider