Välj en sida

Rügen reseguide

Ta del av tips och inspireras inför din nästa resa

Rügen ligger vid Östersjön i nordöstra Tyskland och är landets största ö. Hit kommer turister från hela världen för att semestra och uppleva öns fantastiska natur. Med vackra bokskogar, vita kalkstensklippor och långa stränder.

 

Platser

Bergen är den största staden på Rügen med ca 15 000 invånare. Staden ligger en bit inåt i landet från de populära badorterna Sellin och Binz på öns östkust. Bergen passar bra som utgångspunkt under semestern på Rügen med ett litet men trevligt utbud av hotell. Samtidigt har man nära till de populäraste aktiviteterna och sevärdheterna på ön.

Sassnitz ligger vid Rügens nordöstra del och det är hit man kommer med färjan från Trelleborg. Staden är något mindre än Bergen och har ca 10 000 invånare. De flesta passerar bara staden för att ta sig nedåt till de populära badorterna Göhren, Sellin och Binz men faktum är att Sassnitz har ett litet men trevligt utbud av aktiviteter och sevärdheter. Staden passar bra som utgångspunkt för den som vill besöka den populära nationalparken Jasmund.

Binz Är den största av de tre badorterna på Rügen med ca 5000 invånare. Hit kommer turister från hela Nordeuropa för att kombinera solsemester med shopping, aktiviteter och sevärdheter. Ovanför stranden i Binz ligger en mysig gågata som kantas av små restauranger och butiker som passar perfekt att strosa på efter en dag på stranden. Vid stranden ligger en 370 lång brygga som blivit lite av ett landmärke och något man inte får missa när man besöker Binz.

Sellin ligger vid kusten en bit nedanför Binz och omges av en vacker natur vilket passar bra för den som vill kombinera sol och bad med vandringsturer i bokskogen ovanför de branta kalkstensklipporna. Förutom att vandra finns även ett gott utbud av spa och wellness-anläggningar för den som vill koppla av och ta det lugnt på semestern. Vid stranden i Sellin ligger den vackra Sellinbryggan som är väl värt ett besök.

Göhren är den tredje och sista badorten på Rügens östkust och ligger en kortare biltur söder om Sellin. Göhren är lite lika välkänd som Sellin och Binz men erbjuder en mysig och trevlig atmosfär. Landskapet som omger byn är mer kuperat med bokskog och branter ner mot havet. Även här finns möjligheten att gå på vandringsleder och uppleva Rügens vackra natur.

 

 

Aktiviteter och sevärdheter på Rügen

Rügen har ett relativt brett utbud av aktiviteter och sevärdheter, med allt från trevliga vandringsleder och vackra nationalparker till Hitlers berömda semesteranläggning Prora.

Rügens vackra natur gör att många väljer att besöka ön för att kombinera sol och bad vid någon av öns semesterorter med arrangerade turer till någon av öns nationalparker där man kan vandra i de vackra bokskogarna. Den populäraste naturparken är Jasmund och ligger strax ovanför staden Sassnitz. En annan populär utflykt är att besöka den närliggande ön Hiddensee som ligger utanför den lilla byn Schaprode på Rügens västkust.

Förutom den vackra naturen har Rügen även ett flertal spa och wellness-anläggningar vid framför allt Binz och Sellin för den som vill ta det lugnt under sin vistelse på ön.

 

Hotell på Rügen

Rügen har ett brett utbud av hotell och de flesta är belägna vid öns semesterorter Binz, Sellin och Göhren. Något man bör tänka på när man bokar hotell på ön är att hotellen lätt blir fullbokade under högsäsong vilket gör att man bör boka i god tid för att få den standarden man vill ha på sitt boende. Ön har även ett flertal spa och wellness-anläggningar för den som vill koppla av och unna sig något extra under semestern.

Ta sig hit

Det smidigaste sättet att ta sig till Rügen från Sverige är med färja från Trelleborg till Sassnitz. Kommer man från Tyskland finns det en bro till fastlandet på öns sydvästra del. Man kan även ta tåget till ön från Stralsund.