Select Page
Rugen Reseguide

Reseguide till Rügen i Tyskland

Rügen ligger vid Östersjön i nordöstra Tyskland och är landets största ö. Hit kommer turister från hela världen för att semestra och uppleva öns fantastiska natur. Med vackra bokskogar, vita kalkstensklippor och långa stränder.

Städer på Rügen

Det finns flera mysiga städer att besöka på Rugen som alla har sin charm. Det vanligaste är att man besöker någon av Binz, Sellin eller Göhren som ligger vid kusten, men Även Bergen är väl värt ett besök.

Bergen

Bergen är den största staden på Rügen med ca 15 000 invånare. Staden ligger en bit inåt i landet från de populära badorterna Sellin och Binz på öns östkust.

Bergen passar bra som utgångspunkt under semestern på Rügen med ett litet men trevligt utbud av hotell. Samtidigt har man nära till de populäraste aktiviteterna och sevärdheterna på ön.

Sassnitz

Sassnitz ligger vid Rügens nordöstra del och det är hit man kommer med färjan från Trelleborg. Staden är något mindre än Bergen och har ca 10 000 invånare. De flesta passerar bara staden för att ta sig nedåt till de populära badorterna Göhren, Sellin och Binz men faktum är att Sassnitz har ett litet men trevligt utbud av aktiviteter och sevärdheter.

Staden passar bra som utgångspunkt för den som vill besöka den populära nationalparken Jasmund.

Binz

Binz Är den största av de tre badorterna på Rügen med ca 5000 invånare. Hit kommer turister från hela Nordeuropa för att kombinera solsemester med shopping, aktiviteter och sevärdheter. Ovanför stranden i Binz ligger en mysig gågata som kantas av små restauranger och butiker som passar perfekt att strosa på efter en dag på stranden.

Vid stranden ligger en 370 lång brygga som blivit lite av ett landmärke och något man inte får missa när man besöker Binz.

Sellin

Sellin ligger vid kusten en bit nedanför Binz och omges av en vacker natur vilket passar bra för den som vill kombinera sol och bad med vandringsturer i bokskogen ovanför de branta kalkstensklipporna.

Förutom att vandra finns även ett gott utbud av spa och wellness-anläggningar för den som vill koppla av och ta det lugnt på semestern. Vid stranden i Sellin ligger den vackra Sellinbryggan som är väl värt ett besök.

Göhren

Göhren är den tredje och sista badorten på Rügens östkust och ligger en kortare biltur söder om Sellin. Göhren är inte lika välkänd som Sellin och Binz men erbjuder en mysig och trevlig atmosfär.

Landskapet som omger byn är mer kuperat med bokskog och branter ner mot havet. Även här finns möjligheten att gå på vandringsleder och uppleva Rügens vackra natur.

Aktiviteter och sevädheter på Rügen

Rügen har ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter, med allt från trevliga vandringsleder och vackra nationalparker till Hitlers berömda semesteranläggning Prora.

Rügens vackra natur gör att många väljer att besöka ön för att kombinera sol och bad vid någon av öns semesterorter, med arrangerade turer till någon av öns nationalparker där man kan vandra i de vackra bokskogarna.

Den mest välkända nationalparken är Jasmund som ligger strax ovanför staden Sassnitz, på Rugens nordöstra del. Nationalparken erbjuder en fantastisk natur med skogsklädda kalkstensklippor som sluttar ner mot havet.

Jasmund Nationalpark - Rugen
Vacker vy över kalkstensklipporna i Jasmund Nationalpark

En annan populär utflykt är att besöka den närliggande ön Hiddensee som ligger utanför den lilla byn Schaprode på Rügens västkust.

Ett trevligt sätt att upptäcka Rugen är att resa med tåget Rasender Roland från Putbus till Göhren. Tåget drivs av ett gammalt ånglok och går endast i 30 km/h. På vägen passerar man bland annat orterna Binz, Sellin och Baabe.

Besöka Rugen med barn

Förutom att besöka Rugens vackra stränder så är det även populärt bland barnfamiljer att göra ett besök vid Dinosaur Land. Parken är hem för en stor samling av dinosaurer och brukar vara ett trevligt avbrott efter ett par dagar vid stranden.

En annan populär aktivitet för barn är klätterparken Kletterwald BinzProra som ligger i Binz. Parken har flera banor i olika svårighetsgrader, från 1,5m till 12 meter ovanför marken, vilket gör ett besök här passar både stora och små.

Hotell på Rügen

Rügen har ett brett utbud av hotell och de flesta är belägna vid öns semesterorter Binz, Sellin och Göhren. Något man bör tänka på när man bokar hotell på ön är att hotellen lätt blir fullbokade under högsäsong vilket gör att man bör boka i god tid för att få den standarden man vill ha på sitt boende.

Rugard Thermal Strandhotel är ett fyrstjärnigt hotell som ligger mitt på stranden i Binz. Hotellet har bland annat ett gym och en barnklubb. Det finns även tre restauranger och en takterrass med en fantastisk utsikt.

IFA Rügen Hotel & Ferienpark är ett annat fyrstjärnigt hotell vid stranden i Binz. Hotellets rum är stora och rymliga rum med ett pentry som gör det möjligt att laga egen mat. Det finns även barnpool och lekplats på hotellområdet, vilket gör att hotellet är populärt bland barnfamiljer.

Parkhotel Rügen ligger i centrala Bergen och har 154 rum. På hotellet finns bland annat ett fullständigt spa och ett gym. Hotellet omges av en vacker trädgård vilket ger en lugn atmosfär inne på hotellområdet.

Spahotell på Rugen

För den som vill unna sig något extra på semestern så finns det ett flertal lyxiga spa och wellness-anläggningar på Rugen, där Kurhaus Binz är det mest välkända och populära på ön. Men självklart finns det även andra spahotell som alla har sin charm. Något de har gemensamt är att de kombinerar en lugn och avslappnad atmosfär med Rugens fantastiska natur.

Ta sig till Rügen

Det smidigaste sättet att ta sig till Rügen från Sverige är med färja från Ystad till Sassnitz. Kommer man från Tyskland finns det en bro till fastlandet på öns sydvästra del. Man kan även ta tåget till ön från Stralsund.

Fler reseguider