Select Page
Koh Lipe Reseguide

Koh Lipe reseguide

I den södra delen av Thailand, mot gränsen till Malaysia, ligger den lilla paradisön Koh Lipe. Ön har hamnat på topplistor i flera resemagasin för sina vackra stränder med kritvit sand och kristallklart vatten, och det sägs att 25% av världens arter av tropiska fiskar finns i havet runt ön.

Efter att ha rest runt i Thailand under några månader så har jag sett många av landets platser och öar, och Koh Lipe blev en av mina favoriter. Den har både en turistorts bekvämligheter med butiker och restauranger och flertalet hotell, men också den lugna atmosfären med möjlighet till bokläsning på en avskild del av en strand.

Stränderna på Koh Lipe

På Koh Lipe finns tre huvudstränder som ligger på olika sidor av ön, Pattaya Beach på den sydvästra sidan, Sunrise Beach på den östra sidan och Sunset Beach på den nordvästra sidan. Längst norrut ligger den otroligt vackra stranden Karma beach, som består av en kritvit strandremsa som går ut i det turkosa vattnet.

Trots paradiskänslan som stranden ger är den inte så överfull av solande turister som man kan tro, och vattnet utanför stranden passar dessutom väldigt bra för snorkling. Sunset Beach är också en mindre strand med få turister, men lockar turister från hela ön vid solnedgången då den är särskilt vacker från just den här stranden.

Pattaya Beach är den strand där båtarna ankommer och avgår, och förmodligen är det också därför det är den mest exploaterade stranden på ön. Här börjar också shoppinggatan Walking Street, vilket är en lång gata med butiker och restauranger på båda sidor.

Vill man simma och snorkla mer ostört rekommenderas det att man tar sig till Sunrise Beach på andra sidan ön, då båttrafiken på Pattaya Beach gör att man får se upp lite med vart man simmar.

Man bör dock vara medveten om att Sunrise Beach påverkas ganska mycket av tidvattnet, och att en stor del av vattnet drar sig undan framåt eftermiddagen.

Boende på Koh Lipe

Det finns flera typer av boende på Koh Lipe, allt från enklare bungalows vid stranden till lyxiga resorter med en privat del av en strand. Det finns också hotell som lämpar sig särskilt bra för barnfamiljer.

Boendet på Koh Lipe är koncentrerat till de tre huvudstränderna, och i första hand till stränderna Pattaya Beach och Sunrise Beach. Här finns flera mysiga bungalows och resorter som ligger direkt vid stranden, som exempelvis populära Idyllic Concept Resort på Sunrise Beach.

Då ön är liten är inte avstånden så stora, men det kan ändå vara bra att välja att bo på den strand som man tror att man kommer vara mest på, då taximopederna inte är så lätta att få tag i sent på kvällarna. Detta gäller i första hand om man är på Sunset Beach eller i mitten av ön där det inte finns lika mycket bebyggelse.

Pattaya Beach ligger i anslutning till shoppinggatan Walking Street, och här passar det bra att bo om man vill ha nära till restauranger, barer och shopping, och om man föredrar lite mer fart och fläkt. Sunrise Beach ligger på andra sidan ön men på gångavstånd från Pattaya Beach, och har en lite lugnare atmosfär.

Vid Karma Beach i norr kan man bo på bland annat Mountain Resort, som erbjuder en panoramautsikt ut över stranden och de omgivande öarna. Runt hörnet från Karma Beach ligger Sunset Beach, som endast har ett fåtal boenden och restauranger.

Att göra på Koh Lipe

Eftersom Koh Lipe är en ganska liten ö finns det heller inte så många sevärdheter här, men de kritvita stränderna och det kristallklara, turkosa vattnet är en sevärdhet i sig.

Det finns flera arrangerade turer att boka som erbjuder snorkling och dykning runt Koh Lipe och dess närliggande öar, och det finns turer där man besöker 4-5 öar under en dag med stopp för snorkling på olika platser.

Detta är något som rekommenderas, särskilt om man inte varit på någon liknande dagstur tidigare, och efter några lugna dagar på Koh Lipes stränder kan det vara skönt att komma iväg och se lite nya platser.

Ta sig runt

Tack vare de korta avstånden på Koh Lipe så går det att ta sig runt ön till fots, även om vissa sträckor tar en stund att gå. Det finns inga bilar på Koh Lipe men det finns taxi att tillgå i form av mopeder med sidovagn, som åker mellan stränderna för upp till några hundra baht. Det går också att åka longtailbåt mellan stränderna för ungefär samma pris. Vägen mellan Pattaya Beach och Sunrise Beach är upplyst under större delen med bebyggelse längst med nästan hela vägen, medan vägen till Sunset Beach ligger mer avskild.

Resa till ön

Under hela året går det båtar till Koh Lipe från Pak Bara på Thailands fastland, och hit kommer man enklaste via Trang eller Hat Yai. Både Trang och Hat Yai har tåg- och busstationer samt flygplats, och härifrån tar man sedan en taxi eller minibuss till Pak Bara vilket är en resväg på 2 – 2,5 timmar från både platserna.

Från Pak Bara får man sedan ta en speedboat till Koh Lipe, och restiden är ungefär 2 timmar. Det kan vara bra att tänka på att en speedboat åker snabbt vilket gör att vågorna slår hårt mot båten, vilket kan vara jobbigt om man har problem med till exempel nacke eller rygg. Om man befinner sig i Malaysia kan man ta sig till Koh Lipe via den malaysiska ön Langkawai, där det under högsäsong går färjor dagligen till Koh Lipe.

Tips

Vid ett besök på Koh Lipe får man inte missa att gå upp på Mountain Resort ovanför Karma Beach, varifrån man har en fantastisk utsikt över den kritvita stranden som sträcker sig ut i det turkosa vattnet och som också är den vy som är vanlig på vykort från ön.

Om man vill njuta av utsikten under lite längre tid kan man sätta sig att äta på restaurangen med utsikt ut mot stranden, och även om den inte riktigt levde upp till mina förväntningar vad gäller mat och service så kommer jag aldrig att glömma den vackra utsikten.

Ett annat tips är att göra ett besök på ön Langkawai under sin vistelse på Koh Lipe, då den endast ligger 90 minuter bort med båt. Langkawai är en av Malaysias mest populära platser för turister, och här hittar man bland annat världens brantaste linbana och en 125 meter lång hängbro mellan två bergstoppar, men också långa, vita stränder som sägs vara några av de vackraste i hela Malaysia. Bra att veta är att båtarna mellan Koh Lipe och Langkawai endast går under högsäsong.

Fler reseguider