Select Page
Kryssningar i Karibien

Kryssningar i Karibien

Fler och fler får upp ögonen för kryssningar i Karibien och det kanske inte är så konstigt när man kan kombinera flera olika resmål och samtidigt njuta av den goda maten och aktiviteterna som erbjuds ombord på de stora kryssningsfartygen.

Att åka på kryssning har blivit väldigt populärt och en av de största fördelarna med att välja att spendera semestern på ett kryssningsfartyg är att man kan kombinera alla de bekvämligheter som finns på de stora fartygen samtidigt som man får uppleva nya platser.

Ombord på fartygen finns massor av olika aktiviteter att göra för resenärer i alla åldrar med allt från pooler att bada i till fitnesscenter och spa. Eftersom maten oftast ingår i priset blir det lättare att hålla koll på reskassan eftersom man endast behöver betala för drycken och de olika aktiviteterna man vill göra ombord.

Rederier och researrangörer

Det finns ett flertal olika rederier som är verksamma i Västindien där de större aktörerna är Royal Caribbean, Celebrity cruises, Norwegian Cruise Line och MSC Cruises.

För att boka en kryssning går man antingen in på någon av rederiernas hemsida och bokar direkt, eller så kan man boka via en researrangör som till exempel Ving, Tui eller Apollo.

Var noga med att läsa igenom vad som ingår i priset när du bokar för det kan skilja sig åt mellan olika rederier och fartyg. Oftast betalar man för hytten, maten och dricks till personalen på fartyget. Vilket gör att man får räkna med dryck och aktiviteter utöver priset när man bokar.

På vissa fartyg ingår en del av aktiviteterna ombord medan vissa finns tillgängliga mot en extra kostnad. Detta brukar oftast baseras på vilket hyttpaket man väljer. Det finns även vissa rederier som erbjuder Premium All Inclusive vilket innebär att även dryck ingår i priset.

De flesta rederier utgår från antingen Fort Lauderdale, Miami Beach eller Port Canaveral i USA. Oftast bokar man en paketresa där både kryssningen och flyg ingår men det går även att boka flygbiljetterna separat.

Populära destinationer i Karibien

Falmouth, Jamaica

Falmouth är ett populärt stopp och ligger på Jamaicas nordvästra del. De flesta som kommer hit väljer att besöka den populära stranden Red Stripe Beach, men det går även att boka in sig på ett flertal arrangerade turer där man bland annat kan besöka vackra vattenfall, åka forsränning eller göra en cullinarisk rundtur med jamaicansk mat i centrum.

Costa Maya, Mexico

Costa Maya ligger vid Mexicos sydöstra del inte långt från gränsen till Belize. Vid Costa Maya finns ett flertal vackra stränder där de två populäraste är Maya Chan Beach och Mahahual Beach. För den som vill finns även goda möjligheter att dyka under sin vistelse, detta går oftast att boka i förväg  på kryssningsfartyget.

Cococay, Bahamas

Cococay är en privatägd ö av Royal Caribbean och är en del av ögruppen Bahamas. Cococay är en riktig paradisö med vackra vita stränder och turkost ljummet vatten. De flesta resenärer väljer att sola och bada under sin vistelse på ön men det finns även ett flertal aktiviteter att göra som blanda annat ett vattenland, boka in sig på en guidad tur runt ön eller prova på att snorkla vid något av korallreven som omger ön.

Labadee, Haiti

Labadee ligger på norra delen av ön Haiti och är en privat strand som hyrs av rederierna. Stranden liknar en lagunformad vik omgiven av skogbeklädda berg. Förutom att sola och bad vid stranden finns även ett vattenland, en zip line eller olika former av vattenaktiviteter som till exempel uthyrning av vattenskotrar. Vill man göra någon speciell aktivitet rekommenderas det att boka den i förväg på båten för att säkra sin plats.

Nassau, Bahamas

Nassau är Bahamas huvudstad och ligger på ön New Providence. Nassau erbjuder ett relativt stort utbud av aktiviteter och sevärdheter och här kan man både besöka olika typer museer och välkända platser som till exempel The Cloisters Nassau och Parliament Square. För den hellre vill sola och bada rekommenderas det att besöka den populära stranden Cable Beach eller göra en utflykt till Blue Lagoon Island.

Great Stirrup Cay, Bahamas

Great Stirrup Cay ligger bredvid ön Cococay och är en del av Bahamas. Ön ägs av Norwegian Cruise Line och är precis som Cococay en riktig paradisö som erbjuder sol och bad. Något som är karaktäristiskt för ön är de olika stenformationerna en bit ut i vattnet. På stränderna finns solstolar utplacerade och ovanför stränderna finns barer, restauranger och små butiker som säljer souvenirer.

San Juan, Puerto Rico

San Juan är Puerto Ricos huvudstad och har likt Nassau ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här kan man strosa runt i staden, stanna vid en restaurang och äta lite mat för att sedan besöka någon av butikerna i staden för en souvenir att ta med sig hem. Något man inte får missa är gamla stan som med sina kullerstensgator och färgglada hus visar det mer genuina San Juan. För den som är mer äventyrslysten finns ett flertal olika turer att boka in sig på

St Marteen/St. Martin

St Marteen/St. Martin är en ö i nordöstra Karibien och är uppdelad i en holländsk och en fransk del. De flesta kryssningsfartygen lägger till vid öns huvudstad Philipsburg. Här kan man strosa runt bland caféer och restauranger. Annars kretsar mycket på ön kring de vackra stränderna och sol och bad. Något som är karaktäristiskt för ön är de lågt flygande flygplanen över Maho Beach som ligger precis bredvid öns internationella flygplats.

St. Thomas

St. Thomas är en ö i ögruppen Amerikanska  Jungfruöarna men som tidigare tillhörde Danmark. Öns största stad Charlotte Amalie är full av danska kolonialbyggnader och piratlegender. Förutom att besöka Blackbeard’s Castle kan man besöka någon av de populära stränderna på ön där de två populäraste är Lindquist Beach och Honeymoon Beach.

George Town, Caymanöarna

George Town är huvudstaden på Grand Cayman i ögruppen Caymanöarna och ett populärt stopp bland rutterna i Västindien. Förutom att strosa runt i staden måste man besöka Seven Mile Beach som av många anses vara en av världens vackraste stränder. Stranden ligger en bit nordväst om George Town.

Aktiviteter på kryssningsfartyg

En av de stora fördelarna med att åka på en kryssning i Karibien är det stora utbudet av aktiviteter ombord. Framför allt att det finns aktiviteter för alla, från barn till pensionärer.

Utbudet av aktiviteter varierar från fartyg till fartyg men oftast finns det vattenaktiviteter i form av utomhuspooler, vattenrutschbanor och ibland även surfsimulator. Ett flertal fartyg har även klätterväggar och zip line.

För den som vill ta det lugnare finns oftast ett spa med massage och andra avkopplande behandlingar. Eller så kan man gå på bio eller strosa runt i några av fartygets många butiker.

Bästa tiden att kryssa i Karibien

Oftast vill man ju åka på kryssning när det är som mörkast och kallast i Sverige. Det går att åka på kryssning året runt men det rekommenderas att undvika att åka på hösten då det finns risk för orkanstormar.

Kryssningsarrangörerna är självklart fullt medvetna om detta och har goda förberedelser genom att ändra om rutterna för att undvika stormarna. Men det kan ändå vara skönt att slippa tänka på det.

En annan sak att tänka på är att många amerikanska familjer väljer att åka på kryssning under spring break som infaller i mars. Då kan det vara extra mycket folk på kryssningarna.

Fler reseguider