Europas bästa weekendstäder att besöka på våren

Nu är våren äntligen här och många väljer att åka på en weekend i april och maj, innan den svenska sommaren.

Det finns massor av trevliga weekendstäder i Europa att besöka men för att göra det lite lättare för dig har vi valt ut 7 populära weekendstäder att besöka i vår.

1. Nice

Nice Kallas oftast den franska Rivierans huvudstad och är den största staden i regionen. Staden som ligger vid gränsen mot Italien har starka influenser från grannlandet. Förutom mat och kultur är även många av stadens byggnader byggda i Italiensk stil. Nice är en fantastiskt stad att besöka på våren innan medelhavsvärmen slår till på allvar.

Förutom att strosa runt i staden så kan man bada vid någon av de många stränderna nedanför strandpromenaden Promenade des anglais. För den som kan tänka sig att göra några utflykter finns både Cannes, Antibes och Monaco inom rimligt avstånd som alla har sin egen karaktär.

Annons

2. Barcelona

Barcelona är en av de populäraste städerna att besöka i Europa och precis som Amsterdam väldigt trevligt att besöka under våren innan den spanska sommaren slår till på allvar. Något som är unikt med Barcelona är att det är en av de få storstäderna i Europa där det går att kombinera sol och bad med storstadsemester.

Barcelona har ett enormt utbud av aktiviteter och sevärdheter där några är mer populära än andra. Något man inte får missa under sin vistelse i staden är den välkända kyrkan Sagrada Familia, den vackra parken Parc Güell och Picasso-museet.

Rynek Glowny Krakow

3. Krakow

Krakow är Polens nästa största stad och erbjuder mysig shopping och god mat till låga priser. Samtidigt har staden en lång historia med en välbevarad stadskärna från medeltiden med kullerstensgator kantade av vackra byggnader.

Stadens storlek gör att de flesta sevärdheter ligger på gångavstånd från varandra och en stor del av upplevelsen när man besöker staden är att strosa runt och insupa den trevliga atmosfären. Något man inte får missa när man besöker Krakow är Torget Rynek Glowny med den vackra Mariakyrkan, de judiska kvaternen och Slottet Wawel.

En vanlig utflykt som Krakows besökare åker till koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau som ligger ett par timmars bilresa från staden.

Annons
Vilnius Reseguide

4. Vilnius

Vilnius är Litauens huvudstad och passar väldigt bra att besöka under en weekend. Staden har fortfarande starka influenser från medeltiden med många kyrkor och historiska byggnader något som gör staden i sig till en sevärdhet.

Många som väljer att besöka Vilnius gör det just för att strosa runt i de mysiga kvarteren och njuta av de vackra byggnaderna. Prisläget är väldigt bra i staden samtidigt som det finns mycket att se och göra. Något man inte får missa är ST. Annes Kyrka, Gediminas’ Tower eller Katedralen Arkikatedra Bazilika.

Århus

5. Århus

Århus är Danmarks nästa största stad och ligger centralt på Jyllands östkust. Som en av Danmarks äldsta städer mixas stadens historia med dagens studentliv, något som ger en lugn och trevlig atmosfär. I Århus finns ett stort utbud av caféer och restauranger med Åboulevarden som knutpunkt.

Staden har även väldigt bra shopping för den som vill förnya garderoben under sin semester. Århus har ett sort utbud av aktiviteter och sevärdheter men några som sticker ut lite extra är Sculpture by the Sea, Aros Aarhus kunstmuseum samt Moesgaard museum.

Amsterdam Reseguide

6. Amsterdam

Amsterdam är en fantastisk stad att besöka under våren med grönskande parker och mysiga kanaler. Tack vare att staden inte är lika stor som andra europeiska huvudstäder som Paris, London och Berlin så hinner man med att se det mesta i Amsterdam under en weekend.

Många som besöker staden hyr en cykel för att ta sig runt och staden är väldigt anpassad för cyklister. Något man inte får missa när man besöker Amsterdam är Rijksmuseum, Van Gogh-museet samt Anne Frank i Amsterdam.

Annons

7. Dubrovnik

Dubrovnik ligger i södra Kroatien och är ett populärt resmål bland oss svenskar. Här kan man strosa runt bland de lugna gatorna och bara insupa atmosfären i staden. Något som är väldigt populärt är att gå runt stadens medeltida ringmur som ger en fantastisk utsikt över staden.

Dubrovnik erbjuder trevlig shopping, mysiga caféer och restauranger. Utanför Dubrovnik ligger de två öarna Koločep och Korčula som är populära utflykter att göra under sin vistelse i staden.

Fler reseguider