Select Page
Vilnius Reseguide

Vilnius ​reseguide

Litauens huvudstad Vilnius är en trevlig stad som oftast hamnar i skymundan av andra större huvudstäder i Europa när resenärer letar efter weekendstäder.

Staden har en rik historia med ett flertal vackra kyrkor, torg och en välbevarad stadsdel (Old Town). Vilnius ligger vid Litauens östra del mot Vitryssland och har ca 550 00 invånare och är som Göteborg i storlek.

Saker att göra i Vilnius

Som vi skrev tidigare har Vilnius ett flertal vackra kyrkor där de populäraste och mest besökta är St. Petrus & Pauluskyrkan och St. Anna-kyrkan som både ligger i centrala Vilnius och är väl värda ett besök.

Uppe på en kulle i centrala Vilnius ligger Gediminas Tower som erbjuder en fantastisk utsikt över staden. Det finns en gångväg upp till tornet för den som vill promenera upp, annars finns även en linbana upp till toppen.

Vill man veta mer om Litauen och landet rekommenderas ett besök vid KGB museet som skildrar Litauens 1900-tals historia. Inträdet kostar 4 Euro, dessutom kan man betala 3 Euro till för få låna mp3-spelare och hörlurar, vilket ger dig en guidad tur på engelska.

Något man inte får missa under sitt besök i Vilnius är att besöka gamla stan (Old Town) som erbjuder trevliga restauranger och butiker, blandat med trevliga hus och kyrkor. Här finns inte så många sevärdheter utan det är en sevärdhet i sig att bara strosa runt i den gamla stadsdelen och titta på de vackra byggnaderna i området.

Precis som många andra städer i Europa erbjuder Vilnius ett bra utbud av shopping. Förutom ett stort utbud av småbutiker och marknader runt om i centrala Vilnius finns även två stora shoppingcenter, Akropolis och Europa Shoppingcenter som både ligger i de centrala delarna av staden.

Hotell i Vilnius

Vilnius har ett stort utbud av hotell I varierande prisklasser. Generellt sätt är priserna på hotell något lägra här jämfört med andra huvudstäder i Europa vilket gör att man kan få väldigt bra standard till ett lägre pris.

För att försäkra sig om att få det boendet man är ute efter samt att slippa jaga runt efter hotell på plats rekommenderar vi att man bokar hotell innan sin planerade resa till staden. Hotels.com har ett stort utbud av hotell och har även regelbundna kampanjer på hotell i Vilnius, vilket gör att man kan få ner priset ytterligare.

Ta sig till Vilnius

Det enklaste sättet att ta sig till Vilnius är att flyga. Det finns flyg från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. För att snabbt och enkelt hitta en flygbiljett rekommenderas sidor som Flygresor.se eller till exempel TripX.se som på ett överskådligt sätt listar de aktuella avgångarna och priserna på de datum du valt.

Fler reseguider