Boa Vista - Kap Verde

Weekend i Västerås

Trevliga kullerstens gator kombinerade med ett trevligt promenadstråk längst vattnet gör Västerås till en bra stad för en weekend. Staden storlek gör att man hinner se och uppleva det mesta på ett par dagar.

Endast en timmes tågresa från Stockholm ligger Västerås som är en av Sveriges äldsta städer, något som tydligt genomsyrar stadens centrala delar som har kullerstensgator kantade med trähus med mysliga butiker och caféer.

Samtidigt finns ett brett utbud av butiker och restauranger i staden vilket gör att de flesta som kommer hit väljer att strosa runt och insupa den trevliga atmosfären.

Att göra i Västerås

De flesta sevärdheterna i och runt om kring Västerås är kopplat till stadens historia. Förutom att strosa runt vid Kyrkbacken och få en inblick i hur staden såg ut förr i tiden, så får man inte missat att göra ett besök vid Västerås domkyrka.

Från domkyrkan kan man sedan gå ner till Svartån och följa den ner till Mälaren. På vägen passerar man bland annat Västerås stadshus och Vasaparken.

Svartån i Västerås

Utanför staden finns både det vackra slottet Strömsholms Slott som ingår i den kungliga dispositionsrätten. Slottet ligger ca två mil sydväst om Västerås och är inrett i gustaviansk stil från 1700-talet.

En bit utanför centrala Västerås ligger även Sveriges största gravhög Anundshög som uppskattas vara från mellan 500 och 1000-talet. Intill gravhögen har man även rest stora stenar som tillsammans bildar två skeppssättningar. På Anundshögområdet finns det toaletter och även ett fik.

Hop-on-hop-off båttur på Mälaren

En populär utflykt från Västerås är att ta Elbafärjan ut till de närliggande öarna Östra holmen och Elba i Mälaren. Turen tar ca en timme och startar vid kajen i centrala Västerås.

Det första stoppet är Öster Mälarstrand på fastlandet, där man hittar trevliga restauranger och butiker. Sedan bär det vidare mot ön Östra Holmen som är en populär dagsutflykt på grund av sina långrunda sandstränder.

Efter stoppet vid Östra holmen fortsätter färden mot ön Elba som erbjuder en fantastisk natur med trevliga promenadstråk. Ön har även tidigare haft ett café som tyvärr varit stängt sedan 2020.

Det fjärde och sista stoppet på turen är Johannisberg vid Mälarcampingen på fastlandet. Efter Johannisberg återväder färjan till kajen i Västerås, vilket gör att man kan ta färjan från campingen till centrala Västerås.

Att göra i Västerås med barn

Förutom att ta sig ut till Östra holmen för att bada så finns det ett flertal andra aktiviteter som är populära bland barnfamiljer som besöker Västerås. Bland annat Kungsbyns Djurpark där man bland annat får träffa spännande djur som älgar och alpackor.

Något som man inte får missa om man har yngre barn är att besöka Dingisarna, som ligger en bit utanför centrala Västerås. Dingisarna är ett interaktivt motionsspår där besökarna får gå längst med ett spår för att leta efter gömda stenfigurer (Dingisar). Ett roligt och lite annorlunda sätt att få motion under sin semester.

Om man besöker Västerås med äldre barn finns bland annat en rolig höghöjdsbana på Björkö söder om staden där man får utmana sin lösningsförmåga för att ta sig igenom banorna som finns i tre olika svårighetsnivåer.

En annan rolig aktivitet för de lite äldre är upplevelsecentret Prison Island som ligger mitt i Västerås. Här man får samarbeta i lag för att klara olika utmaningar som laget ställs inför i olika celler, lite som Fångarna på fortet.

Populära restauranger i Västerås

Västerås erbjuder ett brett utbud av restauranger och har något för alla smaker.

Även om det finns många restauranger runt om i staden så finns det några som vi tycker man ska kika närmare på under sitt besök.

För de som uppskattar mat med havsutsikt är rekommenderar vi ett besök till Kajplats 9 som ligger vid vattnet i centrala Västerås, vilket ger en härlig inramning med utsikt över Mälaren.

Menyn fokuserar på moderna tolkningar av klassiska rätter, med säsongsbetonade ingredienser och ett brett urval av drycker.

En annan populär restaurang är den italienska restaurangen Limone Ristorante som ligger i centrala Västerås. Här kan man njuta av allt från hemgjord pasta till vedugnsbakad pizza och färska skaldjur.

Restaurangens mysiga atmosfär och varma inredning gör att det känns som man har tagit ett steg rakt in i Italien.

För dem som söker en avslappnad matupplevelse är Djäknebergets Restaurang ett bra val. Restaurangen ligger på toppen av Djäkneberget vilket gör att man har en fantastisk utsikt över Västerås. På menyn finna något för alla, allt från fisk och skaldjur till kött och pastarätter.

Hotell i Västerås

Ett tips när man ska välja hotell i Västerås är att välja ett hotell som ligger centralt i staden så man har gångavstånd till restauranger och sevärdheter.

Det finns även ett flertal spahotell i Västerås som håller hög klass, så ska man fira något eller bara vill unna sig något extra kan man komponera ihop en egen spaweekend till staden.

Hotell Arkad är ett prisvärt hotell som ligger på en lugn gata precis i utkanten av Västerås centrum vilket passar väldigt bra för den som vill bo på ett hotell med en lugn miljö, men samtidigt nära till restauranger och butiker.

Elite Stadshotellet Västerås ligger vid Stora torget i närheten av Svårtån. Byggnaden som hotell ligger i är elegant och storslaget, vilket också genomsyrar inredningen i hotellet.

Rummen är rymliga och modernt inredda med helkaklat badrum och bekvämligheter som tv och kylskåp.

The Steam Hotel är Västerås mest välkända spahotell som ligger vid Mälaren ca 2 kilometer från centrum. Byggnaden som hotellet ligger i har tidigare varit ett ångkraftverk, vilket är ett återkommande tema som ger hotellet en unik atmosfär.

På hotellet finns bland annat 2 restauranger; Locavore som serverar mat med inspiration från Asien och The Chamberlin Grill som hämtat inspiration från New York. Hotellet har även 7 barer och en Pool Club på sjunde våningen.

Ta sig till Västerås

Det smidigaste sättet att ta sig till Västerås är att tåget från Stockholm. Restiden mellan städerna är ca 1 timme.

Annars kan man såklart ta sig till staden med bil, något som också ger mer frihet om man vill besöka sevärdheter och aktiviteter som ligger utanför staden.

Fler reseguider