Loi Krathong

7 saker du inte får missa när du besöker Thailand

Thailand är ett land med en rik kultur, vackra stränder och trevliga människor. Landet har massor av att erbjuda, allt från vackra tempel och thaimassage till vackra paradisöar och lyxiga shoppingcenter. För att göra det lite lättare för dig som ska resa till landet har vi sammanställt en lista på 7 saker du inte får missa när du besöker Thailand.

1. Den thailändska gatumaten

Thailand har en rik matkultur och även många thailändare väljer att äta ute vid något av de många gatuköken runt om i landet. Även om det kan locka att äta på en modern mer traditionell restaurang så är det vid de små gatuköken och matmarknaderna man får uppleva den riktiga thailändska maten. Något man inte får missa är att prova äta bland annat, Pad Thai, Mango Sticky Rice och Khanom Krok som 3 traditionella maträtter i Thailand.

2. Thaimassage

Finns det något bättre än att unna sig massage på semestern? I Thailand finns det fullt med massage-ställen, allt från enkla bäddar på stranden till lyxiga spa. Eftersom prisbilden oftast är betydligt billigare än i Sverige är det ett perfekt sätt att varva ner och slappna av efter en dag på stranden utan att spendera hela resekassan.

3. Besöka ett Buddistiskt tempel

Majoriteten av den thailändska befolkningen är buddister och är man intresserad av att fördjupa sig i den thailändska kulturen så rekommenderas det verkligen att besöka ett buddistiskt tempel under sin vistelse i Thailand. Några som man inte får missa att besöka är Wat Phra Kaew och Wat Pho i Bangkok samt Wat Phrathat Doi Suthep i Chiang Mai och Wat Chalong på Phuket.

4. Gå på nattmarknad

För den som är intresserad av att prova på den thailändska gatumaten och hitta billiga souvenirer rekommenderar vi att besöka en av de många nattmarknaderna runt om i Thailand. Här kan man prova på allt från thailändska pannkakor (Roti) och Mango Sticky Rice till att prova på att äta insekter och larver. På marknaderna finns det även billiga kopior av kläder, väskor och solglasögon för den som vill fynda under semestern.

5. Loi Krathong

Loi Krathong är en buddistisk högtid som firas dagen då det är fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska kalendern. Högtiden firas genom att sjösätta en liten lotusformad skål (Krathong) med rökelse, blommor och ljus i för att hedra vattengudarna.

Det är även vanligt, framför allt i norra Thailand att skicka upp en papperslykta mot natthimmeln för att avvärja otur.  Firandet pågår oftast i flera dagar och är extra vackert i Chiang Mai, Ayutthaya och Sukhothai.

6. Songkran – Det thailändska nyåret

Songkran är det thailändska nyåret och infaller runt den 13-16 april varje år. Istället för att fira med fyrverkerier har thailändarna som tradition att hälla stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig.

Detta resulterar i ett enormt vattenkrig där både thailändare och turister går runt på gatorna med vattenpistoler och hinkar och kastar vatten på varandra.

7. Dyka eller snorkla

Thailand har några av de bästa dykplatserna i världen och vill man ha ett minne för livet bör man definitivt boka in sig på en dyk eller snorklingsutflykt för att uppleva livet under ytan.

För den som vill ta det ett steg längre kan man även boka in sig på en Open Water Diver-kurs som gör att man blir en certifierad dykare och får dyka runt om i världen. Detta är något som är väldigt populärt framför allt bland backpackers som besöker Thailand.

Det finns dykfirmor vid i stort sett alla turistorter men den i särklass populärast ön att ta sitt dykcertifikat på är Koh Tao som har några av Thailands bästa dykplatser.