Sju trendspaningar inför 2017

Valet av semesterresa visar vem jag är och vem jag vill vara

Fler och fler efterfrågar nischade resor som till exempel yogaresor eller träningsresor som är skräddarsydda och anpassade utefter de intressen och behov man har. Själva resmålet har blivit mindre viktigt och istället är det mer viktigt vad man kan uppleva under sin semester. Detta innefattar inte bara temaresor utan fler och fler väljer även olika hotellkoncept som tillexempel familjehotell som är speciellt utformade för att passa barnfamiljer.

Långväga resmål ökar

En annan tydlig trend är att allt fler resenärer väljer långväga resmål och enligt Vings pressmeddelande har deras reguljärflygspaketerade resmål till Indiska Oceanien ökat med 80% det senaste året. Orsaken till ökningen tros vara det ökade utbudet av flygbolag som trafikerar området men också att fler svenskar reser till Indiska Oceanien även under den svenska sommaren.

Service har fått en revival och den personliga servicen är inte på utdöende

Trots att många resenärer är mer aktiva och bokar sina resor på egenhand finns det fortfarande en efterfrågan på service, dock har förväntningarna ändrats. I och med internets intåg i resebranschen har resenärerna generellt sett fått kortare tålamod och har en högre benägenhet att byta researrangör om man inte får den servicen man vill ha. Därför blir det allt viktigare för researrangörerna att erbjuda unika resepaket för att urskilja sig från sina konkurrenter.

Klassikerna i topp

Även om många resenärer är intresserade av nya exotiska resmål så är det ändå klassikerna som dominerar bokningstoppen. Både Grand Canaria och Mallorca spås ligga i topp även 2017 och trots rusningen efter resor till Mallorca 2016 är det tio procent fler som bokat sin resa till 2017.

Vi väljer ett koncepthotell

Allt fler resenärer väljer koncepthotell som till exempel Sunwing Family Resorts och Sunprime Hotels som är skräddarsydda för att locka specifika resenärer. En trend som ökar är att vi vill ha det lyxigare och bekvämare på semestern och de fem senaste åren har antalet Vingkunder som bor på Sunwing Family Resorts ökat med 28 procent medan på Sunprime Hotels är ökningen hela 102 procent.

VR – reseupplevelser på ett helt nytt sätt

2016 var året alla skulle ha VR-glasögon och 2017 spås det att VR gör entré i resebranschen. Virtual Reality möjliggör för researrangörerna att erbjuda en ny dimension av service eftersom man på så sätt kan uppleva ett resmål eller hotell innan man faktiskt bokar resan.

Spanien hetare än någonsin

Spanien är fortfarande svenskarnas favoritland och blir allt mer populärt. Och trots att populära resmål som Mallorca och Kanarieöarna har landet betydligt mer att erbjuda och 2017 lanserar Ving 3 nya resmål Almeria och Menorca samt en rundresa i Andalusien.

Källa: Ving.se